LUCY BESSON
Fotoportret in opdracht

Een authentiek fotoportret laten maken

Een klassiek of conceptueel fotoportret laten maken. Van jezelf of je geliefde(n).

"Een huis is geen thuis zonder familieportretten. Een authentiek fotoportret is de drager van de tijd en individualiteit van de mens."

– Lucy Besson

Door de eeuwen heen

Al sinds de prehistorie houdt men zich bezig met het idee van onsterfelijkheid. Maar, helaas, blijven alle pogingen om het eeuwige leven te bereiken voor de mens onmogelijk. En toch, probeert men op alle mogelijke manieren zijn aanwezigheid op deze Aarde te verlengen: in de gebouwen en steden, in metaal en steen, in daden en verhalen.

De moderne mens zoekt inspiratie voor zijn of haar leven in de geschiedenis, in verleden, in eigen familie. Op zoek naar de wortels kun je nieuwe bijzondere ontdekkingen maken. Met grote interesse bekijken we oude familie foto’s. Als juwelen bewaren we versleten foto’s van onze voorouders, als die foto’s zelfs nog bestaan. Bewonderend herkennen we onszelf in die kostbare afbeeldingen, want ieder mens is de drager van de eigenschappen van zijn stam. Niet iedere sterveling kan zichzelf veroorloven om een piramide te bouwen of een stad in zijn naam op de kaart te zetten, maar een goed gemaakt portret nalaten is voor iedereen mogelijk. Geschilderd of gefotografeerd – het ligt aan de persoonlijke smaak en familietradities.

Over Lucy Besson

“Ik kan geen interessanter onderwerp bedenken om te ontdekken dan de menselijke aard. Het menselijk landschap.”

Lucy Besson is met ruim 30 jaar vak-ervaring een multidisciplinair artiest. Sinds haar afstuderen aan de kunstacademies is met de tijd uiteindelijk de portretkunst de belangrijkste discipline in haar artistieke carrière geworden. Niet omdat zij zelf besloot portrettist te worden maar omdat de portretkunst haar heeft uitgekozen: Al bijna 30 jaar lang blijft het werken aan portretten haar studio bezighouden.

Kenmerken fotoportretten van Lucy Besson

Technische beheersing

Een foto- en videocamera zijn onmisbare middelen in Lucy’s werk. Door de jaren heen heeft zij verschillende awards en nominaties in de wacht gesleept die haar technische beheersing onderstrepen bij, waaronder, diverse internationale (film)festivals en GUP Magazine in Amsterdam.

Hoogwaardige werk- en printmaterialen

Lucy is altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen en gebruikt hoogwaardige werk- en printmaterialen om fotoportretten te realiseren. Klanten kunnen kiezen uit verschillen de hoogwaardige papiersoorten, waarbij Lucy zelf de fotoportretten afdrukt.

Kwaliteit van het werk is haar reputatie

In de bijna 30 jaar ervaring met schilder- en fotoportretten in opdracht heeft Lucy haar klanten nog nooit teleurgesteld. Zij vinden het een plezier om met haar te werken omdat zij zo begaan is met haar werk en een warm en vriendelijk persoon in omgang.

Met scherp oog

Ze heeft het vermogen om elk model, van elke leeftijd als een fotogeniek en interessant persoon te portretteren, omdat ze altijd een gunstige pose, de juiste draai van het hoofd en goede belichting voor de ieder persoon kan vinden. Geen detail ontsnapt aan haar oog.

Respect voor de geportretteerde

Een portret is een samenwerking tussen de kunstenaar en het model. Het werk kan niet tot een einde komen zonder wederzijds respect en vertrouwen. Als het werk aan het portret wat langer duurt, informeert de kunstenares haar klanten over de stand van zaken. De aparte (ongewone) wensen van de klanten zijn ook welkom, als het haar eigen artistieke visie niet overschrijdt.

Eindresultaat is gegarandeerd

Ondank dat Lucy vaste tarieven hanteert, werkt ze zolang als nodig is om tot het beste resultaat te komen. Mocht een klant niet helemaal tevreden zijn (waar zeer zelden voorkomt), dan zal Lucy alle onvolkomenheden verbeteren om tot het gewenste resultaat te komen.

"Illuminated by color"

"Working on commissioned portraits in the classical style, I noticed that people are more drawn to brighter, unnaturally coloured portraits. During the 3 years of the pandemic, people became bored with the monotonous daily routine and wanted to see something unusual, and fabulously colourful in their home, even their own portraits. And I give them a 'dose of opium', a portal to an illusory world."

De afgelopen jaren is er een sterke behoefte gegroeid voor originele en onnatuurlijke portretfotografie. Naast de klassieke stijl van portretfotografie, tonen steeds meer klanten interesse voor Lucy’s nieuwe conceptuele en kleurrijke fotoportretten. 

“Het begint met een fotosessie. Daaruit selecteer ik een geschikte foto. En dan… voeg ik een beetje digitale ‘magie’ toe. Ik kijk naar de foto als door een glazen prisma. Ik wikkel mijn model in transparante lagen van kleur en licht. Soms in violet groen, soms in pastel roze. Of in neon magenta met donkerblauw. Zonder van uiterlijk te veranderen bevindt de geportretteerde zich daarna in een andere kleurrijke illusoire dimensie ver van de werkelijkheid. Na deze transformatie staat er niet langer een gewoon model, maar een “Alice in Wonderland’, een mysterieuze prins of een trotse koningin… Is dat niet wat we allemaal wel eens verlangen? Een ander zijn, of onze onbekende kant laten zien, onze andere ‘Ik’, die meestal verborgen is achter de lagen van de grijze dagelijkse realiteit…?” – Lucy Besson.

Referenties

“...Lucy, klassiek geschoold schilder die alles los laat om zich opnieuw uit te vinden via de camera, bewegend of stil. Groot respect! Zij laat zien wat haar geest ziet, vertaald via de camera, niet een rechtstreekse camera registratie. Vele prachtige films heeft zij gemaakt. Lucy heeft haar sporen allang verdiend. Want wat is zij goed! Haar vakmanschap is van ongekende hoogte en ook het verlengstuk van haar hart. Lucy is bij uitstek een vernieuwer en ontdekker. Mooi, hoeveel verschillende manieren zij zich heeft eigen gemaakt om zich uit te drukken. Dat gaat voorbij aan afkomst, kleur, locatie, ideologie. Dat alles wordt overschaduwt door passie. Het gaat om 1 ding en dat is liefde. Liefde in alle soorten en maten. De liefde voor het creëeren, de liefde voor het vertellen, het delen van je gevoelens waar vervolgens weer anderen zich in kunnen herkennen, geïnspireerd kunnen raken of getroost kunnen worden. Love is the only magic. En Magic is wat jij maakt, Lucy. Wij zijn nieuwsgierig naar je verhalen. Wij kijken uit naar meer van dit alles! Wij willen meer van jou!”
Patricia Steur
Bekende Nederlandse fotografe
“Lucy Besson is an incredible artist, and a photographer who knows how to capture the slightest undertones and vibrations of the human soul. In Lucy’s work, a delicate touch—sensitivity towards the human, the emotional—coexists with a classical preference for harmonious form and proportion, an academic approach to the creation of the image, pictorial space and color combinations. Although she could easily be seen as continuing the tradition of portrait painting dating back to the Dutch Old Masters and the golden age of the genre, with her contemporary vision Besson brings to it a breath of fresh air. A feature that becomes more pronounced in her later works is Besson respect of the model’s natural stance, the fact that she never corrects their pose, attitude or position of hands. These people are interesting. You look at them for a long time, trying to figure them out using these non-verbal signs. They always look at the viewer. The ‘eye contact’ is of special importance to the artist. ‘The eyes are the most important element,’ Lucy says. ‘They are the center of one’s individual energy. Only through the eyes can one reach out and touch the human soul!’”
Julia Matveeva
Kunsthistoricus, curator van collecties MMOMA, Moskou

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een authentiek fotoportret?

Ontvang geheel vrijblijvend meer informatie, of boek een afspraak. 

Veelgestelde vragen

Voor een mooi en artistiek fotoportret gebruikt Lucy verschillende zelfgeschilderde achtergronden tijdens de fotosessie. De prijs voor een fotoshoot varieert van 220 euro voor een individueel portret, tot 295 voor een traditioneel foto portret (tot 5 personen). Voor een conceptuele en kleurrijke foto portret zijn er aanvullende kosten, omdat hier extra tijd mee gemoeid gaat tijdens de nabewerking, deels afhankelijk van de wensen van de klant.

De fotoportretten kunnen worden afgedrukt in verschillende formaten: van A5 tot A2 en groter (op canvas), de prijzen zijn dan afhankelijk van het gewenste formaat. Voor meer informatie of een offerte, neem contact op.

Een fotoportret in klassieke stijl kan klaar zijn binnen 4 tot 6 werkdagen. Een conceptueel fotoportret met aparte compositie(s) en kleurbewerkingen vereist meer werktijd, meestal 10 tot 12 werkdagen. Bestellingen op canvas duren doorgaans ook langer.

Copyright © 2022 Lucy Besson. All rights reserved.

Nijmegen, The Netherlands