LUCY BESSON

Portret in opdracht

Een portret laten schilderen

Een uniek en levensecht portret laten schilderen met olieverf. Van jezelf of van je geliefde(n).

“Een portret schilderen is iets intiems. Het is niet alleen een gedetailleerde studie van het model als menselijk landschap, je moet ook in de innerlijke wereld van je personage duiken. Een portret is pas goed wanneer je beide kunt doen.”

– Lucy Besson
klassiek portret laten schilderen

Klassiek portret laten schilderen

Een portret schilderij in opdracht is het perfecte geschenk bij bijzondere levensmomenten. Van zowel feestelijke jubilea als de minder vrolijke aangelegenheden: Met een intiem portret kun je jezelf of je geliefde(n) op het doek vereeuwigen en vastleggen voor de generaties die volgen.

Lucy Besson schildert portretten met “Old Holland”, de olieverf van de oude meesters. Deze klassieke kwaliteit is veel geconcentreerder en garandeert een hogere kleurkracht en intensiteit. Ook vind je de verven van “Rembrandt”, “van Gogh” en “Schmincke Mussini “op haar palet. De portretten zijn geschilderd op hoogwaardig linnen canvas op een aluminium frame. Verschillende formaten portretten zijn mogelijk, ook met meerdere personen. Lucy heeft gedurende haar loopbaan vele verschillende mensen mogen portretteren, zowel jong en oud.

Over Lucy Besson

“Ik kan geen interessanter onderwerp bedenken om te ontdekken dan de menselijke aard. Het menselijk landschap.”

Lucy Besson is met ruim 30 jaar vak-ervaring een multidisciplinair artiest. Sinds haar afstuderen aan de kunstacademies is met de tijd uiteindelijk de portretkunst de belangrijkste discipline in haar artistieke carrière geworden. Niet omdat zij zelf besloot portrettist te worden maar omdat de portretkunst haar heeft uitgekozen: Al bijna 30 jaar lang blijft het werken aan geschilderde en fotografische portretten haar studio bezighouden.

Kenmerken portret laten schilderen

Technische beheersing van schilder- en tekenkunst

Lucy Besson heeft twee kunstacademies afgerond, waar ze menselijke anatomie en de klassieke academische stijl van schilderen heeft geleerd. Het tweede diploma van befaamde Stroganoff Academie voor Kunst en Design in Moskou heeft ze met lof behaald.

Hoogwaardige werkmaterialen

Alle materialen (doek, verf, vernis etc.) zijn van een hoge kwaliteit om een langere levensduur van het portret te bieden. Fotoapparatuur en software die worden gebruikt voor het maken van fotoportretten zijn tevens van hoog niveau.

Kwaliteit van het werk is haar reputatie

In de bijna 30 jaar ervaring met het schilderen van portretten in opdracht heeft Lucy Besson nog nooit haar klanten teleurgesteld. Het is een plezier om met haar samen te werken omdat zij een begaan en vriendelijk persoon is die veel van haar werk houdt.

Met scherp oog

Ze heeft het vermogen om elk model, van elke leeftijd als een fotogeniek en interessant persoon te portretteren, omdat ze altijd een gunstige pose, de juiste draai van het hoofd en goede belichting voor de ieder persoon kan vinden. Geen detail ontsnapt aan haar oog.

Respect voor de geportretteerde

Een portret laten schilderen door Lucy is een samenwerking tussen de kunstenaar en het model. Het werk kan niet tot een einde komen zonder wederzijds respect en vertrouwen. Als het werk aan het portret wat langer duurt, informeert de kunstenares haar klanten over de stand van zaken. De aparte (ongewone) wensen van de klanten zijn ook welkom, als het haar eigen artistieke visie niet overschrijdt.

Eindresultaat is gegarandeerd

Ondanks dat Lucy Besson vaste tarieven heeft, werkt ze aan een portret zolang ze nodig heeft om het beste resultaat te bereiken. Als de uitslag toch niet naar tevredenheid van een klant is (wat zeer zelden voorkomt) kan Lucy onvolkomenheden verbeteren. Als het schilderportret klaar is zal het een jaar later definitief met vaste vernis bewerkt dienen te worden om te zorgen dat het zo lang mogelijk mee kan. Ook dat doet Lucy met alle zorgvuldigheid van dien.

Portret laten maken van jezelf of je geliefde(n)

Kunstenaarsvisie (schildersoog)

“Ik ben opgeleid in de academische tradities van schilderen en ben altijd geïnspireerd door de oude
meesters zoals Andrej Roebljov, Valentin Serov, Hans Holbein en Johannes Vermeer. Hierdoor wordt
ook de manier waarop ik het model in mijn rol als kunstenaar waarneem beïnvloed door de klassieke
traditie.”

Lucy conformeert zich aan een minimalistische stijl van het schilderen van portretten. Een die met een lege maar gekleurde achtergrond het silhouet van de geportretteerde accentueert als een icoon en de juiste statuur geeft. “Ik geloof dat eenvoud op zichzelf een krachtig effect heeft en zo alle aandacht richt op de geportretteerde.” In het boek ‘Searching for the Soul’ deelt Lucy haar kunstenaarservaring over het schilderen van portretten in opdracht en toont zij een greep uit haar fotografische portretten. Het boek is online te bekijken en te bestellen.

Bezoek ook de pagina portret fotoshoot voor mogelijkheden voor het laten maken van een fotoportret of neem contact op om een portret te laten schilderen.

Referenties

“...Lucy, klassiek geschoold schilder die alles los laat om zich opnieuw uit te vinden via de camera, bewegend of stil. Groot respect! Zij laat zien wat haar geest ziet, vertaald via de camera, niet een rechtstreekse camera registratie. Vele prachtige films heeft zij gemaakt. Lucy heeft haar sporen allang verdiend. Want wat is zij goed! Haar vakmanschap is van ongekende hoogte en ook het verlengstuk van haar hart. Lucy is bij uitstek een vernieuwer en ontdekker. Mooi, hoeveel verschillende manieren zij zich heeft eigen gemaakt om zich uit te drukken. Dat gaat voorbij aan afkomst, kleur, locatie, ideologie. Dat alles wordt overschaduwt door passie. Het gaat om 1 ding en dat is liefde. Liefde in alle soorten en maten. De liefde voor het creëeren, de liefde voor het vertellen, het delen van je gevoelens waar vervolgens weer anderen zich in kunnen herkennen, geïnspireerd kunnen raken of getroost kunnen worden. Love is the only magic. En Magic is wat jij maakt, Lucy. Wij zijn nieuwsgierig naar je verhalen. Wij kijken uit naar meer van dit alles! Wij willen meer van jou!”
“Lucy Besson is an incredible artist, and a photographer who knows how to capture the slightest undertones and vibrations of the human soul. In Lucy’s work, a delicate touch—sensitivity towards the human, the emotional—coexists with a classical preference for harmonious form and proportion, an academic approach to the creation of the image, pictorial space and color combinations. Although she could easily be seen as continuing the tradition of portrait painting dating back to the Dutch Old Masters and the golden age of the genre, with her contemporary vision Besson brings to it a breath of fresh air. A feature that becomes more pronounced in her later works is Besson respect of the model’s natural stance, the fact that she never corrects their pose, attitude or position of hands. These people are interesting. You look at them for a long time, trying to figure them out using these non-verbal signs. They always look at the viewer. The ‘eye contact’ is of special importance to the artist. ‘The eyes are the most important element,’ Lucy says. ‘They are the center of one’s individual energy. Only through the eyes can one reach out and touch the human soul!’”

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Ontvang geheel vrijblijvend meer informatie omtrent de mogelijkheden voor het laten schilderen van een portret. 

Veelgestelde vragen

De meest bepalende factoren voor de prijs van een portret zijn het formaat en het aantal te schilderen personen. Lucy Besson hanteert vaste prijzen voor een eenpersoonsportret, die gebaseerd is op het formaat van het schilderij. Voor aparte wensen gelden aparte prijzen. Denk hier bijvoorbeeld aan aanvullende voorwerpen, accessoires of een bewerkelijke achtergrond.

Neem contact op voor een prijsindicatie op basis van het gewenste formaat. 

Dat is afhankelijk van het formaat van het schilderij en de complexiteit van het werk. Een klein portret van 50 x 40 cm (kop en halve buste) kan doorgaans binnen een maand klaar zijn. Grote portretten vanaf 100 x 80 cm ten voeten uit vergen langer de tijd, onder andere vanwege het drogen van de verschillende verflagen.

“Thee, koffie of sap? Stukje cake erbij?”, dit zijn de eerste vragen die Lucy stelt bij de ontmoeting met de geportretteerde. Na een korte kennismaking om elkaar te leren kennen volgt een fotoshoot, uitgevoerd door Lucy, die als basis zal dienen van het portret. Na de fotoshoot (van zo’n 1-1,5 uur) worden alle foto’s samen met de klanten bekeken en de meest passende foto geselecteerd voor het schilderij. Als Lucy en haar klanten het eens zijn geworden in de keuze van de foto, begint de kunstenares haar werk aan het portret. “Een glaasje champagne? Met kaviaar erbij?”, mogelijk de laatste vragen die worden gesteld als het voltooide portret wordt overhandigd aan haar nieuwe eigenaren. 

Voorafgaand aan het schilderen van een portret, wordt eerst een portret fotoshoot gepland met de geportretteerde. Tijdens deze fotosessie worden foto’s gemaakt en geselecteerd voor het te schilderen portret. Het is ook mogelijk om van een bestaande foto een portret te laten maken, afhankelijk van de specificaties. Een portret laten schilderen van een foto? Neem hiervoor contact op. 

Idealiter moet de foto zijn gemaakt door een professionele fotograaf en vervolgens gescand worden met een resolutie van 200 of 300 dpi. De foto kan ook in fysieke vorm worden opgestuurd per post. Een foto door Lucy Besson zelf geniet de voorkeur, neem contact op voor de mogelijkheden. 

Het inlijsten van een portret schilderij is meestal niet de verantwoordelijkheid van de kunstschilder. Hiervoor zijn lijsten makerijen beschikbaar waar het portret
professioneel kunt worden ingelijst. De kunstschilder kan wel een dunne tijdelijke beschermlijst maken tegen extra betaling.

Lucy Besson schildert portretten met de olieverf van “Old Holland”, een merk dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit en intense kleurkracht. Ze maakt ook gebruik van verven van merken zoals “Rembrandt’, “Van Gogh” en “Schmincke Mussini”. De portretten worden geschilderd op een hoogwaardig linnen canvas dat is gespannen op een aluminium frame.

Ja, het is mogelijk om het portret schilderij in verschillende formaten te laten maken. Lucy heeft ervaring met het portretteren van verschillende mensen, zowel jong als oud, en kan portretten maken in verschillende formaten. Enkele veelvoorkomende formaten die ze hanteert zijn 50 x 40 cm, 70 x 50 cm, 80 x 60
cm, 80 x 100 cm, 100 x 100 cm en groter.

De tijd die nodig is om een portret te schilderen, hangt af van het formaat van het schilderij en de complexiteit van het werk. Over het algemeen kan een klein portret van ongeveer 50 x 40 cm (hoofd en halve buste) binnen een maand worden voltooid. Grotere portretten vanaf 100 x 80 cm (volledige lichaam) vergen
meer tijd, vaak 2-3 maanden, vanwege het drogen van de verschillende verflagen.

Na de fotoshoot en het selecteren van de foto die als basis voor het portret zal dienen, vraagt Lucy Besson een aanbetaling van €1000,- om de materialen te bekostigen en het schilderproces te starten.

Lucy conformeert zich aan een minimalistische stijl van het schilderen van portretten. Een die met een lege maar gekleurde achtergrond het silhouet van de geportretteerde accentueert als een icoon en de juiste statuur geeft. Echter, ze staat open voor het bespreken van specifieke achtergronden met de opdrachtgever. Als je een specifiek thema of achtergrond in gedachten hebt, kun je dit met Lucy bespreken en kijken of het mogelijk is om dit in het portret te verwerken.

Copyright © 2022 Lucy Besson. All rights reserved.

Nijmegen, The Netherlands