LUCY BESSON

Nederlandse Portretprijs 2023

Nederlandse-Portretprijs-2023-1

“Lady in Red”, een zelfportret gemaakt door Lucy Besson, is genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs 2023. Het kunstwerk is te bewonderen in Slot Zeist van 9 juni tot 3 september 2023.

Voor de Nederlandse Portretprijs 2023 zijn maar liefst 1236 portretten ingezonden. Dit grote aantal inzendingen heeft het bestuur bijzonder verrast. Bij een eerste blik op het ingezonden werk viel meteen de opmerkelijke diversiteit en hoge kwaliteit op. Op 8 juni 2023 heeft de jury de uiteindelijke winnaars bekendgemaakt en is de tentoonstelling geopend waarin 51 genomineerde werken, waaronder het portret van Lucy Besson, worden tentoongesteld in Slot Zeist. De tentoonstelling is op 8 juni van start gegaan en gedurende deze periode heeft het publiek de mogelijkheid om te stemmen op hun favoriete portret voor de Publieksprijs, die op zondag 27 augustus bekend zal worden gemaakt.

Lady in Red

“Dit is een zelfportret. Het kan worden gezien als haar alter ego. Het vrouwelijke figuur laat zich niet direct identificeren als kunstenaar, omdat er geen bekende schilders-attributen op het doek zijn. Wel valt de markante rode jurk op, die haar bijna doet opgaan in de achtergrond. Haar handen zijn kalm en rustig, in tegenstelling tot het drukke leven van de kunstenares. Ze kijkt ontspannen recht naar de toeschouwer. Elk detail van haar outfit heeft ongetwijfeld een eigen verhaal, wat de nieuwsgierigheid van de toeschouwer wekt en hem of haar aanzet om het personage verder te willen ontdekken.

De rode kleur speelt een belangrijke rol in dit kunstwerk en trekt direct de aandacht. De compositie bestaat uit subtiele verhoudingen van de rode tinten, variërend van kersenrood tot okerrood. Drie donkere accenten laten het vrouwelijke silhouet verschijnen te midden van de rode warmte. De kleur rood wordt geassocieerd met warmte, levendigheid, wilskracht, hartstocht, moed, liefde, energie, kracht, vuur en avontuur. Karakteristieken die passen bij het afgebeelde personage.

De manier van schilderen zit tussen klassiek en hedendaags in. Dit kunstwerk combineert minutieuze fijne schildertechniek met brede, vrije penseelstreken. Het gezicht is geschilderd met vele transparante lagen van subtiele lichte kleurtinten. De achtergrond en de jurk van de vrouw zijn bijna plat geschilderd. De combinatie van klassieke en minimalistische elementen is bijzonder.

Het portret nodigt de kijker uit om het verbeeldingsvermogen te gebruiken om de verhalen achter haar verschijning te ontdekken”